Τo Κάστρο του Αλή Πασά – Ali Pasha Castle

Πάνω από το χωριό Ανθούσα, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγιάς ένα περίοπτο ύψωμα φιλοξενεί το κάστρο της Ανθούσας-Αγιάς.
Χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα, που ένα χρόνο μετά θα αγόραζε από τον βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου Μαίτλαντ

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1814 ο Αλή Πασάς επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και ο στρατός του επιδόθηκε σε σφαγές στην περιοχή, και ειδικά στην Αγιά. Με αυτόν τον τρόπο τιμώρησε τους κατοίκους που είχαν τάσεις ανεξαρτητοποίησης και είχαν συμμαχήσει με τους Παργινούς.
Την ίδια χρονιά ξεγελώντας τον Γάλλο διοικητή Επτανήσου Danzelot με έξυπνη επιστολή, χτίζει και το κάστρο. Ο Ευρωπαίος αρχιτέκτονας το έκτισε πολυγωνικό με μεγάλο ύψος τειχών και γενικά σχεδιασμένο για αποτελεσματική άμυνα με μεγάλο πύργο για πυροβόλα.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Πολυγωνικό κάστρο με μεγάλο πύργο για πυροβόλα και πολύ υψηλά τείχη, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Τον μεγάλο πύργο διατρέχει θολωτός περιφερειακός διάδρομος με καμάρες και τόξα. Δυο προμαχώνες και μια ζεματίστρα ενισχύουν την άμυνά του.

Στη βόρεια πλευρά δύο προμαχώνες και ζεματίστρα προστατεύουν την είσοδο. Στο εσωτερικό υπάρχει θολωτός περιφερειακός διάδρομος στον μεγάλο πύργο με εσωτερικές καμάρες και τόξα. Δύο ρωσικά πυροβόλα που αγόρασε ο Αλής κείτονται στο χώμα.

Το κάστρο είναι σήμερα σε καλή κατάσταση αν και έχει ρήγματα που είναι επισκευάσιμα. Φαντασμαγορική η θέα του τη νύχτα όταν φωτίζεται σε περίοδο εκδηλώσεων
.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *